Porselen Nasıl Üretilir?

porselen-uretim

Porselen 4 farklı üretim aşamasından geçirilerek ürün haline gelmektedir. Tüm porselen ürünler sırası ile proses kontrolü, hamur hazırlama, şekillendirme ve pişirim süreçlerinden geçerler.

1.PROSES KONTROL

– Hamur Hazırlama biriminden sevkiyata kadar tüm süreçten geçen ürünlerin kriterler uygun olarak üretilmesini kontrol eder.

– Kriter dışı görülen uygulamalar durdurulur, ürünün bir kerede doğru yapılması sağlanır.

– Görülen hatalar ilgili olarak birimlere bilgi verilir, gerekli Düzeltici Önleyici faaliyetlerin yapılması sağlanır.

– Tüm sürecin iş akışına uygun olarak AS400 sisteminde ilerlemesi sağlanır.

2.HAMUR HAZIRLAMA

Porselen üretimi hamur hazırlama bölümünden başlar.

– Hammadde olarak kil, kaolen, kuvars, K-feldspat, kalsit, dolomit kullanılmakta olup, yüksek kalitedeki bu hammaddeler hem yurtdışında’ki hemde yurtiçinde’ki tedarikçilerinden sağlanır.

– Şekillendirilecek ürüne göre belirli oranlarda karıştırılan çamur farklı şekillendirme yöntemlerine göre ayrı ayrı işlemlerden geçirilir.

– İzostatikpres yöntemi ile şekillendirme için spray dryer da granül,

– Plastik şekillendirme için vakum preste sucuk,

– Döküm yöntemi ile şekillendirme için de döküm çamuru hazırlanır.

– Sırlama bölümünde kullanılacak şeffaf ve renkli sırlar hazırlanır.

3.ŞEKİLLENDİRME

1- Plastik şekillendirme (torna) – Plastik şekillendirme yöntemi ile fincan, kupa, bazı tabaklar, kase,tuzluk,şekerlik, çorbalık, tencere, hardallık, kürdanliık, yumurtalık vb, gibi ürünler yapılabilmektedir.

2- Döküm şekillendirme – Basınçlı döküm yöntemi ile kayıklar, fırın kapları amorf yapılı ürünler vb, şekillendirilir.

– Boş döküm şekillendirme yöntemi ile tuzlu ve biberlikler, kürdanlıklar, sosluklar, çorbalıklar, demlikler, demlik ve çorbalık kapakları üretilir.

– Dolu döküm şekillendirme yöntemi ile kaşıklar, bazı oval tabaklar, biblolar vb gibi ürünler üretilir.

3- Pres ile şekillendirme İzostatik pres ile şekillendirme yöntemi ile yuvarlak tabak, oval tabak, çukur tabak, kayık tabak ve kase üretimi yapılabilir. Üretimin büyük bir kısmı bu yöntem ile yapılmaktadır.

4.PİŞİRİM

BİSKÜVİ PİŞİRİM

Şekillendirme bölümünde şekillendirilen ürünler sırlama öncesi belirli bir mukavamet ve su emme kapasitesine sahip olabilmesi için rutubetlerini attıktan sonra 1000°Cde ortalama 15-17 saatte biskuvi pişirim yapılır. Bisküvi pişirimini tamamlamış mamuller sırlamaya hazır hale gelir.

SIRLAMA

Bisküvi pişirimi yapılan mamuller hamur hazırlama bölümünde hazırlanan sır ile Daldırmalı sırlama yöntemi ile sırlama yapılır. Triplex ve minör makinelerde otomatik daldırma ile sırlama ve bantlarda ise el ile daldırmalı sırlama yapılır. Triplex makinelerde tabaklar, minörde ise kaseler, el ile sırlamada ise kayıklar tabaklar, fincanlar, kupalar vb ürünler sırlanır.

SIRLI PİŞİRİM

Sırlanan tüm mamuller önce ürünlerin fırın plakalarına yapışmaması için ayakları silinir ve fırına yüklenir. Sırlı pişirimi 1350°C-1370°C de 6-7 saatte redüktif ortamda yapılır.

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.